Groene uitvaart

Duurzaamheid en uitvaart

Groene uitvaart

Veel mensen zoeken naar groene alternatieven in het leven. Dat kan dus ook een wens zijn als er een uitvaart geregeld moet worden. Uiteraard zijn er genoeg groene alternatieven. De rouwkaart kunt u per email versturen of u gebruikt verantwoord papier. U kunt kiezen voor bloemen uit uw eigen tuin of uit de tuin van de overledene. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook biologische bloemen verkrijgbaar bij een aantal bloemisten. De liefde en het eerbetoon zitten hem juist in de kleine dingen en de aandacht.

Tijdens de condoleance kunnen er biologische koffie, soep, broodjes en sapjes geserveerd worden. U kunt in Amsterdam kiezen voor een graf op ‘t Varenveldje van Zorgvlied. Ook op andere plekken kunt u zo ecologisch verantwoord mogelijk begraven, met bijvoorbeeld een natuurlijke grafbeplanting met een vogelhuisje. Er zijn inmiddels genoeg milieuvriendelijke kisten en manden beschikbaar of u kiest voor een wade op een opbaarplank. De overledene draagt bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, zijde, wol.

Tevens zijn er alternatieven voor de traditionele rouwstoet. De uitvaartbus waar de overledene samen met een kleine groep naasten in vervoerd kan worden. De uitvaartfiets of we gaan lopen met de loopkoets. Cremeren of begraven? Het milieu wordt ongeveer evenveel belast.
Rooshert denkt graag met u mee als u kiest voor groen. Het allerbelangrijkste is dat u keuzes maakt waar u zich thuis bij voelt. Geen wilde margrieten dus, als Tante Nel haar leven lang rode Baccara-rozen kreeg van oom Piet.

Duurzaamheid zit hem vooral in zoveel mogelijk werken met lokale producten en diensten. Dus alles waarvoor zo min mogelijk vervoer nodig is. Bewust omgaan met onze leefwereld om ook ons nageslacht een goed verblijf op de aarde te gunnen is een mooi uitgangspunt.

Resomeren, cryomeren, humusatie

Zijn nieuwe uitvaarttechnieken en ook nog eens milieuvriendelijk. Het duurt niet lang meer voordat je ook in Nederland de keuze kunt maken voor deze uitvaarttechnieken. Wanneer dit mogelijk wordt is nog niet bekend op dit moment.

Resomeren

Is een techniek waarmee je lichaam oplost in een chemisch bad. Deze techniek maakt gebruik van water en kaliloog en uiteindelijk blijft er poeder en vloeistof over. Dit gebeurt in een ronde cabine voorzien van een deurtje. Zodra je lichaam in een zijden hoes naar binnen is geschoven, worden kaliloog en water toegevoegd. Bij een temperatuur van 180 graden Celsius is het lichaam binnen twee a drie uur volledig afgebroken. Wit poeder afkomstig van de botten en een bruinachtige vloeistof is het enige dat overblijft. Dit poeder wordt meegegeven aan de nabestaanden. 

Wanneer is resomeren mogelijk in Nederland? 

Cryomeren

Is een techniek waarbij het lichaam wordt bevroren. Na kleine trillingen in een organische substantie valt het lichaam uiteen. Na het verwijderen van lichaamsvreemde stoffen, denk bijvoorbeeld aan een kunstheup, wordt het overschot gecremeerd. Wat er uiteindelijk overblijft is een soort compost dat binnen 6 tot 12 maanden compleet is vergaan. De kist wordt begraven in een klein soort graf. Denk aan de grootte van een aardappelkistje.

Humusatie

Is de metamorfose van dode lichamen in gezonde en vruchtbare humus in een proces dat 12 maanden duurt. Je lichaam wordt na het leven voeding voor nieuw leven. Dit is een 100 procent ecologisch alternatief.

De effecten van deze methodes op het milieu:

Alle drie de nieuwe uitvaarttechnieken zijn heel veel minder schadelijk voor het milieu. Humusatie is 100 % ecologisch.

Is dit mogelijk in Nederland?

De verwachting is dat resomeren in 2022 wordt opgenomen in de Nieuwe Uitvaartwet.

Cryomeren wordt momenteel nergens ter wereld toegepast. Deze uitvaarttechniek is bedacht door een Zweedse biologe. Zweden is wat dit betreft al iets verder op weg en heeft zelfs al een eerste plek ontwikkeld waar cryomeren mogelijk is.

In 2020 heeft de Gezondheidsraad aan het kabinet aangegeven dat er nog te weinig informatie over humaan composteren beschikbaar is om deze optie goed te beoordelen. De verwachting is dan ook niet dat humunisatie op korte termijn mogelijk is in Nederland.

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.