Groene uitvaart

Duurzaamheid en uitvaart

Groene uitvaart

Veel mensen zoeken naar groene alternatieven in het leven. Dat kan dus ook een wens zijn als er een uitvaart geregeld moet worden. Uiteraard zijn er genoeg groene alternatieven. De rouwkaart kunt u per email versturen of u gebruikt verantwoord papier. U kunt kiezen voor bloemen uit uw eigen tuin of uit de tuin van de overledene. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook biologische bloemen verkrijgbaar bij een aantal bloemisten. De liefde en het eerbetoon zitten hem juist in de kleine dingen en de aandacht.

Tijdens de condoleance kunnen er biologische koffie, soep, broodjes en sapjes geserveerd worden. U kunt in Amsterdam kiezen voor een graf op ‘t Varenveldje van Zorgvlied. Ook op andere plekken kunt u zo ecologisch verantwoord mogelijk begraven, met bijvoorbeeld een natuurlijke grafbeplanting met een vogelhuisje. Er zijn inmiddels genoeg milieuvriendelijke kisten en manden beschikbaar of u kiest voor een wade op een opbaarplank. De overledene draagt bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, zijde, wol.

Tevens zijn er alternatieven voor de traditionele rouwstoet. De uitvaartbus waar de overledene samen met een kleine groep naasten in vervoerd kan worden. De uitvaartfiets of we gaan lopen met de loopkoets. Cremeren of begraven? Het milieu wordt ongeveer evenveel belast.
Rooshert denkt graag met u mee als u kiest voor groen. Het allerbelangrijkste is dat u keuzes maakt waar u zich thuis bij voelt. Geen wilde margrieten dus, als Tante Nel haar leven lang rode Baccara-rozen kreeg van oom Piet.

Duurzaamheid zit hem vooral in zoveel mogelijk werken met lokale producten en diensten. Dus alles waarvoor zo min mogelijk vervoer nodig is. Bewust omgaan met onze leefwereld om ook ons nageslacht een goed verblijf op de aarde te gunnen is een mooi uitgangspunt.

Resomeren, cryomeren, veraarden

Zijn nieuwe uitvaarttechnieken en ook nog eens milieuvriendelijk. Het duurt niet lang meer voordat je ook in Nederland de keuze kunt maken voor deze uitvaarttechnieken. Wanneer dit mogelijk wordt is nog niet bekend op dit moment.

Resomeren

Is een techniek waarmee je lichaam oplost in een chemisch bad. Deze techniek maakt gebruik van water en kaliloog en uiteindelijk blijft er poeder en vloeistof over. Dit gebeurt in een ronde cabine voorzien van een deurtje. Zodra je lichaam in een zijden hoes naar binnen is geschoven, worden kaliloog en water toegevoegd. Bij een temperatuur van 180 graden Celsius is het lichaam binnen twee a drie uur volledig afgebroken. Wit poeder afkomstig van de botten en een bruinachtige vloeistof is het enige dat overblijft. Dit poeder wordt meegegeven aan de nabestaanden. 

Wanneer is resomeren mogelijk in Nederland? 

Cryomeren

Is een techniek waarbij het lichaam wordt bevroren. Na kleine trillingen in een organische substantie valt het lichaam uiteen. Na het verwijderen van lichaamsvreemde stoffen, denk bijvoorbeeld aan een kunstheup, wordt het overschot gecremeerd. Wat er uiteindelijk overblijft is een soort compost dat binnen 6 tot 12 maanden compleet is vergaan. De kist wordt begraven in een klein soort graf. Denk aan de grootte van een aardappelkistje.

Veraarden

Veraarden is gebaseerd op de natuurlijke cyclus van leven en dood. Het is een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van de overledene transformeert tot voedzame aarde. Het wordt ook wel humaan composteren of humusatie genoemd. Een overledene wordt daarbij in een bed gelegd van een organisch mengsel met onder andere hooi en stro, waar zich micro-organismen in bevinden die ons lichaam verteren. Het ritueel heeft veel gelijkenissen met begraven, maar een belangrijk verschil is dat veraarden bovengronds gebeurt. Ook vindt het veraardingsproces doorgaans plaats in een afgesloten cabine, binnen in een gebouw. Zo kunnen de omstandigheden van het veraarden ideaal gehouden worden.

Is dit mogelijk in Nederland?

De verwachting is dat resomeren in 2024 wordt opgenomen in de Nieuwe Uitvaartwet. In Ommeren staat het eerste resomatorium in de startblokken.

Cryomeren wordt momenteel nergens ter wereld toegepast. Deze uitvaarttechniek is bedacht door een Zweedse biologe. Zweden is wat dit betreft al iets verder op weg en heeft zelfs al een eerste plek ontwikkeld waar cryomeren mogelijk is.

De Stichting Veraarden (opgericht in 2023) onderzoekt de mogelijkheden om veraarden in Nederland mogelijk te maken. Tevens ontwikkelen zij nieuwe vormgeving en rituelen die aansluiten bij deze nieuwe vorm van lichaamsbestemming.

Wilt u meer lezen over veraarden en/of u inschrijven voor de nieuwsbrief van de Stichting Veraarden? Bezoek dan hun website.

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.