Laatste verzorging

bij overlijden

Laatste verzorging

Dit houdt in dat iemand gewassen en gekleed wordt. Alles in overleg met de naasten. Familie mag hier natuurlijk bij aanwezig zijn of helpen. Soms doet de familie het zelf. Maar u mag de laatste verzorging ook helemaal door ons laten doen. Indien gewenst is verzorging van make-up en haar ook mogelijk. Het kan fijn zijn de laatste verzorging thuis, in de eigen omgeving en sfeer, te geven. In de vertrouwdheid van het eigen huis langzaam beginnen met wennen aan het feit dat uw geliefde is overleden.

Wij zullen u altijd vragen kleding uit te zoeken voor de overledene. 

Na de laatste verzorging wordt een overledene meestal opgebaard met behulp van een koeling.

Soms wordt er gekozen voor een lichte balseming: thanatopraxie. Hierbij is geen koeling nodig. Lees hieronder verder over dit onderwerp.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is het tijdelijk conserveren van het lichaam van de overledene voor de duur van de opbaring. Het wordt ook wel ‘lichte balseming’ genoemd. Na een thanatopraxie behandeling ziet de overledene er natuurlijker uit en voelt niet meer zo koud aan. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer kan een koelinstallatie achterwege blijven. Door een thanatopraxie behandeling zullen uiterlijke tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die ontstaan bij de oren en de handen (de zogeheten lijkvlekken) verdwijnen veelal. De behandeling wordt in sommige gevallen thuis maar in de meeste gevallen in een mortuarium uitgevoerd. De invasieve behandeling heeft als doel de lichaamseigen vloeistoffen te vervangen door een conserverende vloeistof.

Reacties

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.