Opbaren

bij overlijden

Thuis opbaren: regels en tips

De overledene kan op een bed, bank, op een baarplank, in een mand of kist worden opgebaard. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een koelplaat tenzij er voor thanatopraxie is gekozen. 

Soms ligt de overledenen eerst opgebaard in een bed en leggen we hem of haar na enige dagen over op de baarplank, in de mand of de kist. Steeds vaker wordt er gekozen voor een wade waarmee de overledene stap voor stap wordt toegedekt.

Voordelen van een thuisopbaring kunnen zijn: de dagen voorafgaand aan de crematie of de begrafenis kunt u geheel in eigen sfeer en naar eigen wens invullen. U bent niet afhankelijk van bezoektijden en u kunt op ieder moment bij de overledene zijn. Vaak wordt een thuisopbaring als zeer waardevol ervaren.

Een thuisopbaring wordt door ons zorgvuldig begeleid.

 

Uitvaartcentrum

In Amsterdam zijn verschillende uitvaartcentra waar een overledene kan verblijven. U kunt dan een afspraak maken voor een bezoek. Tevens zijn er een aantal 24-uurs kamers. U ontvangt dan de sleutel en kunt u op ieder gewenst moment een bezoek brengen.
Bijvoorbeeld 
Wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.

Niet opbaren kan ook

Een overledene krijgt altijd een liefdevolle laatste verzorging. Soms kiezen mensen ervoor om hun dierbare niet meer te zien en wordt de kist direct gesloten. Hoewel het voor veel mensen belangrijk kan zijn de overledene nog te kunnen zien en aanraken, wordt de wens van de naasten altijd gerespecteerd. Vaak hebben mensen dit al van tevoren afgesproken met diegene die overleden is en is het een weloverwogen keuze. In dit geval kan iemand thuis in een gesloten kist op een kistkoeling verblijven of in een mortuarium of uitvaartcentrum.

Hoeveel dagen opbaren?​

Dit is helemaal afhankelijk van de omstandigheden. Vaak kan uw dierbare thuis opgebaard blijven tot op de dag van de uitvaart. De overledene verlaat dan op die dag het woonhuis. Voor veel mensen is dit een bijzonder moment.

Reacties

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.