Uitvaart etiquette

Wat draag ik naar een begrafenis of crematie?

Het algemeen heersende idee was lange tijd dat je je voor een uitvaart terughoudend kleedt en daarmee respect betoont. Maar dat is niet meer zo vanzelfsprekend. Sommige uitvaarten worden bezocht door mensen die er uit zien alsof ze net uit de werkplaats komen of even snel naar de uitvaart gaan onderweg naar de sportclub of de disco.

Het moderne motto ‘alles mag’ is reuze hip, in het hele leven en dus ook in uitvaartland.

Hoe hoort het eigenlijk?

Vroeger waren etiquetteregels rond rouwkleding vrij strikt. Het standaardwerk ‘Hoe hoort het eigenlijk’ van Amy Groskamp-Ten Have gaf vanaf de eerste druk (1939) steun en duidelijkheid: ‘Rouwkleding dient uit te munten door soberheid. Eenvoud en strenge lijnen zijn hier op hun plaats. Parels zijn toegestaan omdat ze op tranen lijken, maar het dragen van goud en juwelen is uit den boze.’

Zwart is de kleur van rouw

En natuurlijk is sinds jaar en dag zwart de kleur van rouw. Althans in Nederland. In andere culturen zijn wit of geel bijvoorbeeld geel kleuren van rouw. Maar hier beperken wij ons tot de Nederlandse tradities en gebruiken. 

De regels zijn losser geworden

De huidige regels zijn niet meer zo duidelijk maar lijken losser te worden. Soms wordt op een rouwkaart duidelijk aangegeven dat ‘fleurige kleding’ gewenst is. In dat geval is het aardig en respectvol om daar gehoor aan te geven. 

Toch terug naar duidelijke etiquetteregels?

Styliste Pascalle Koldenhof, die Bekende Nederlanders tot haar clientèle mag rekenen, stelt in haar kledingadviesboek ‘Jouw stijl’ vast dat we op dit vlak totaal stuurloos zijn. Ze is een overtuigd aanhanger van de traditionele voorschriften. Op gebiedende toon probeert ze weer wat orde in de chaos te brengen. ‘Naar een begrafenis ga je zo seks- en egoloos mogelijk. Je trekt iets aan wat bij het ritueel hoort. Blote armen, diep decolleté, superstrak jurkje: allemaal not done. De herinnering aan de overledene staat centraal. En jij moet niet de aandacht trekken door een of andere exorbitante outfit of spannende netkousen. Doe dat gewoon niet.’

Het leven vieren?

Maar hiertegenover staat het hedendaagse nieuwe gebruik dat op een uitvaart ‘het leven gevierd wordt’. Vaak is dit de van tevoren uitgesproken wens van de overledene. Dan wordt een uitvaart een bijeenkomst waarin mensen zich zouden kunnen realiseren hoe kostbaar het leven is en dat ze het mogen vieren zolang het duurt. In opdracht van degene die overleden is en waarom men rouwt.  

Wat voelt voor u dan het prettigst om te dragen? Zwart of kleur?

De hedendaagse etiquette zijn niet meer zo eenduidig.

Hoe gedraag ik mij op een uitvaart?

Ons advies is om aandacht te besteden aan uw uiterlijk, netjes en verzorgd.

Geen overdadige make-up en kleding die de aandacht trekt.

Dit is een dag waarop het gaat om eer en respect te betonen aan de overledene en alle aandacht mag uitgaan naar die persoon. 

Zwart is altijd veilig. Maar andere sobere kleuren zijn tegenwoordig ook geaccepteerd. En waarschijnlijk weet u zelf wel naar wat voor een uitvaart u gaat en kunt u zich aanpassen aan de wensen van de familie.

Als u onzeker bent kunt u het altijd vragen aan de familie of aan ons, de uitvaartbegeleiding.

Tien tips voor uitvaartgasten

  1. Een condoleancekaart of -brief is altijd handgeschreven
  2. Bloemen meenemen of laten bezorgen mag altijd, (tenzij op de rouwkaart staat dat bloemen niet gewenst zijn) maar wees bescheiden. Klein maar fijn is vaak een verademing tussen alle groot-groter-grootst bloemstukken.
  3. Kom op tijd bij een uitvaart, een kwartier van tevoren.
  4. Praat niet (hard) in de wachtruimte. 
  5. Wees stil in de aula of in de ruimte waar het afscheid plaatsvindt
  6. Als u mensen treft waar u moeite mee hebt, laat het los. Ga die persoon uit de weg. Dit is niet het moment met elkaar in dispuut te gaan.
  7. Volg de aanwijzingen van de uitvaartbegeleiders en het personeel op. Zij doen alles om de uitvaart zo prettig mogelijk te laten verlopen voor de naaste familie.
  8. Zet uw telefoon weer aan als u de uitvaart verlaat.
  9. Wees tijdens het condoleren kort maar liefdevol. 
  10. En ten laatste : Drink niet teveel en wees niet de laatste die weggaat.

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.