de uitvaart

Crematie in Amsterdam en omstreken

Voor cremeren in Amsterdam zijn er veel mogelijkheden. De Amsterdamse crematoria zijn te vinden in alle delen van de stad. De grootste Amsterdamse uitvaartlocaties zijn Zorgvlied in Amsterdam Zuid (eigenlijk Amstelveen) waar het bijzondere Crematorion is en De Nieuwe Ooster in Amsterdam Oost en in Amsterdam Nieuw West is uitvaartpark Westgaarde. In Amsterdam Noord is De Nieuwe Noorder.

Een plek om naar toe te gaan kan ook na een crematie ontstaan. De as kan verstrooid worden op een plek waar een speciale band mee is. Het strand, de zee, een bos, een rivier of misschien uw eigen tuin?

Ook kan de as in een urn bewaard worden. Voor die urn zijn talloze begraaf- of bewaarplekken te bedenken, en daarmee ontstaat de plek om naar toe te kunnen gaan vanzelf. Uw kunt de urn natuurlijk ook thuis bewaren.

Cremeren is in principe goedkoper dan begraven.

Een goedkope crematie

Een mogelijkheid om de uitvaartkosten laag te houden is kiezen voor het uitzwaaien van de overledene vanaf bijvoorbeeld het woonhuis. U heeft thuis een kleine bijeenkomst gehouden rondom de overledene en deze wordt daarna door een rouwauto naar het crematorium gebracht. Hiervoor zijn bij de meeste crematoria speciale tarieven. De kosten zijn dan gemiddeld € 600. Wij kunnen u informeren over deze tarieven bij de verschillende crematoria in onze regio.

Hoe lang duurt een crematie?

De duur van een crematie is afhankelijk van het gewicht van de overledene maar gemiddeld duurt het crematieproces tussen de 75 en 90 minuten. 

 

Mag je zonder kist gecremeerd worden?

De overledene hoeft niet in een kist te liggen tijdens de crematie. Wel moet het lichaam omhuld zijn bij zowel begraven als cremeren. Dit mag ook een wade zijn, of een doek. En de overledene moet op een plank liggen die glad is aan de onderkant omdat het invoeren in de oven anders niet gaat.

Het gebruik van een kist is echter duurzamer omdat het hout het verbrandingsproces versnelt en dus is er minder energie nodig als de overledene in een houten kist wordt gecremeerd.

Worden mensen wel eens samen gecremeerd?

Nee, dit is wettelijk niet toegestaan.

Waarom worden pacemakers verwijderd?

Pacemakers zouden schade aan kunnen richten aan de oven omdat de batterijen kunnen exploderen.

Mag ik erbij zijn als de kist in de oven gaat?

Bij de meeste crematoria mag dit. Dit moet van te voren aangevraagd worden op het moment dat de crematie wordt vastgelegd. Er is een beperking aan het aantal mensen dat hierbij aanwezig mag zijn. De regelgeving is per crematorium verschillend.

 

Mag ik iets meegeven in de kist?

U mag zeker iets meegeven met uw geliefde. Let u er wel op dat het geen milieu-onvriendelijke materialen zijn en/of dingen met glas of batterijen. Bloemen, foto’s, tekeningen, zakdoekjes, brieven, uw lievelings gedicht….

Crematoria in Amsterdam:

Zorgvlied –  Amsteldijk 273 – Stadsdeel Zuid
De Nieuwe Ooster – Kruislaan 126 – Stadsdeel Oost
De Nieuwe Noorder – Buikslotermeerdijk 83 – Stadsdeel Noord
 Westgaarde – Ookmeerweg 275 – Stadsdeel Nieuw West
 

reacties

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.