de uitvaart

Condoleance | Nazit

Na de de afscheidsbijeenkomst is het fijn om het medeleven van de gasten te ontvangen. Verdriet delen en troost geven kan erg waardevol zijn. Dit samenzijn en napraten vindt vaak plaats in de koffiekamer ook wel de ontvangkamer genoemd. Met elkaar eten en drinken, herinneren en napraten, verbindt, ontspant en ontlaadt. Dit draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid.

Een condoleance kan formeel maar ook informeel zijn. U hoeft niet in een rijtje te staan en iedereen een hand te schudden. Steeds vaker kiezen mensen voor een informele sfeer.

U huurt de ruimte voor een bepaalde tijd. Wat wilt u eten en drinken? Alle uitvaartlocaties hebben uitgebreide catering mogelijkheden. Wij kunnen u hierover informeren.

Maar u kunt ook kiezen voor een andere locatie om samen te komen. Hieronder staan enkele suggesties voor alternatieven.

Cake tegen het flauwvallen

Dat ouderwetse plakje cake komt ergens vandaan. Om te voorkomen dat mensen flauwvielen van alle emoties rondom een uitvaart is men lang geleden begonnen met het serveren van vette zoetigheid. Dat voorkwam dat mensen omvielen. Dus het fenomeen Koffie & Cake is zo gek nog niet. 

Gewoon thuis kan ook fijn zijn

U kunt ook een cateraar inschakelen die alles klaar zet in uw eigen huis terwijl u afscheid neemt. Wij adviseren Marijt Schaab, Wendy Welvaars, Berdien Siere en Kok op Stelten van harte.

Maar u kunt het ook zelf doen of met elkaar. Van te voren gaat de hele familie/vriendengroep aan de slag om taarten te bakken en hapjes te maken. 

Wandeling en picknick buiten

In de natuur zijn kan zo troostend werken. Een wandeling na afloop van de uitvaart waarbij iedereen iets te eten meeneemt of u regelt een kampvuur en catering op een open plek in het bos of op het strand. Als het weer een beetje meewerkt kan dit een hele prettige manier zijn om de dag van de uitvaart met elkaar af te sluiten.

Troosttafel met herinneringen

Na afloop van het afscheid is er een tafel waarop bijvoorbeeld allemaal (oude) foto’s van de overledene liggen. Iedereen mag een foto uitzoeken als herinnering. Of als de overledene een enorme verzameling achterlaat (eierdopjes, schaapjes, olifantjes…) dan kan ook die verzameling ‘opgeruimd’ worden maar vooral een liefdevol aandenken zijn voor alle genodigden.

Reacties

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.