Rouwkaart​

Een rouwkaart maken

Er bestaat een traditionele vorm voor een rouwkaart. Of u nu kiest voor een klassieke of zeer moderne kaart, vaak is de opmaak van de tekst op de kaart min of meer ‘bekend en gebruikelijk’. En daar is absoluut niets mis mee. Ook hier geldt: het is prettig als de aankondiging past bij de overledene, bij de familie en bij degenen die de kaart ondertekenen. Maar natuurlijk staat het u vrij om te variëren. U kunt de kaart helemaal zelf ontwerpen of laten ontwerpen. Zo klassiek of modern als u maar wilt.

Wij hebben een map met (voorbeeld)kaarten. Heel vaak wordt er gekozen voor een blanco kaart waarop een foto, tekening, afbeelding gedrukt wordt. U kunt denken aan: een portret, een handgeschreven gedicht, een motto, een tuin, een geliefde plek in de wereld, een lievelingsbloem etc.

Wij zullen vooral letten op hoe de boodschap overkomt. Is het duidelijk wat er van de lezers gevraagd wordt? Weten de genodigden wat, waar en waarom?  Zijn alle data, tijdstippen en adressen juist? Staan alle betrokkenen op de kaart etc.

Tradities

Het is belangrijk om bij grote momenten in het leven stil te staan. Dat verdient een kennisgeving. Denk aan geboorte, huwelijk en zo ook aan overlijden. Enveloppen worden met de hand geschreven. Bij overlijden hebben de enveloppen een kader. Dit heeft een functie. Een kader zegt: dit is serieuze en verdrietige post. Als alternatief voor een kader kunt u ook kiezen voor onze rouwpost stempel.

Moderne tijden

Tegenwoordig spelen de sociale media een belangrijke rol in het leven. Het is soms zelfs zo dat er geen adressen meer voorhanden zijn omdat er alleen nog online gecommuniceerd wordt. Ik dat geval kan er een digitale kaart gemaakt worden die verspreid wordt via email, WhatsApp en/of andere sociale media.

Dit is natuurlijk een zeer duurzaam alternatief en ook een goedkope optie.

Programmaboekje

Regelmatig worden er programmaboekjes gemaakt, vaak vormgegeven in lijn met de rouwkaart. Zo’n boekje heet bij kerkelijke uitvaartdiensten ook wel liturgieboekje of Orde van dienst. Het kan echt een klein boekje zijn en soms is het een dubbelgevouwen a4’tje. Maar een heel andere vormgeving is ook mogelijk. 

Het kan ook een simpel kaartje zijn met een korte opsomming van wat er gaat gebeuren. 

In beide gevallen kan dit een mooi aandenken zijn aan (de uitvaart en het afscheid van) de overledene. 

Bidprentje - Herinneringskaartje

Het bidprentje is van oudsher een rooms-katholieke traditie. Het is het prentje dat wordt uitgereikt bij een uitvaart als herinnering aan de overledene. Dit gebruik wordt tegenwoordig vrij vertaald naar een andere manier om een herinnering aan de overledene mee te geven:

– een herinnerings- en/of dankkaartje met een foto van de overledene.

– een boekenlegger die gebruikt kan worden en zijn weg vindt als gebruiksvoorwerp in het dagelijks leven.

– een recept op een mooie kaart als de overledene een fervent kok was en bijvoorbeeld bekend stond om de allerlekkerste appeltaart van de hele wereld of misschien zelfs een klein receptenboekje ter herinnering aan hem/haar.

Er is zoveel mogelijk. 

 

reacties

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.