veraarden, humuseren

Veraarden als nieuwe lichaamsbestemming

Kunnen we na ons leven iets herstellen voor de aarde?

Wat als je na de dood een bron kunt zijn voor nieuw leven en onderdeel van de natuurlijke kringloop? Wat als je na de dood iets kunt bijdragen aan het herstel voor de aarde? Na overlijden zou een lichaam een natuurlijk transformatieproces kunnen volgen, waarbij we de intelligentie van de natuur zo goed als mogelijk benutten. Om zo, met een zo laag mogelijke milieubelasting, op een natuurlijke manier deze wereld te verlaten.

Veraarden als nieuwe lichaamsbestemming.

Hoe werkt veraarden? Veraarden is gebaseerd op de natuurlijke cyclus van leven en dood. Het is een gecontroleerd proces waarbij het lichaam van de overledene transformeert tot voedzame aarde. Het wordt ook wel humaan composteren of humusatie genoemd. Een overledene wordt daarbij in een bed gelegd van een organisch mengsel met onder andere hooi en stro, waar zich micro-organismen in bevinden die ons lichaam verteren. Het ritueel heeft veel gelijkenissen met begraven, maar een belangrijk verschil is dat veraarden bovengronds gebeurt. Ook vindt het veraardingsproces doorgaans plaats in een afgesloten cabine, binnen in een gebouw. Zo kunnen de omstandigheden van het veraarden ideaal gehouden worden.

Afhankelijk van de methode duurt het transformatieproces zo’n veertig dagen, inclusief het verfijnen van de nog resterende botten. Het eindresultaat is voedzame aarde, ook humus of compost genoemd, rijk aan allerlei mineralen om bomen mee aan te planten en nieuw leven mee te voeden.

Is veraarden in Nederland toegestaan?

In Nederland is veraarden nog niet toegestaan. Bij het toestaan van een nieuwe vorm van lijkbezorging komt veel kijken. Maar met de opening van de eerste veraardingslocatie in Duitsland lijkt het dichterbij te komen.

Meine Erde in Duitsland is de eerste plek in Europa waar humaan composteren mogelijk is als vorm van lijkbezorging. De eerste lichamen zijn hier inmiddels succesvol getransformeerd.

In 2021 werd Recompose geopend in Washington, de eerste plek ter wereld waar mensen veraard konden worden. ‘Natural organic reduction’ is nu in zes Amerikaanse deelstaten toegstaan. De vruchtbare aarde wordt ingezet om plaatselijke natuurgebieden te herbebossen.

Stichting Veraarden

Deze stichting (opgericht in 2023) onderzoekt de mogelijkheden om veraarden in Nederland mogelijk te maken. Tevens ontwikkelen zij nieuwe vormgeving en rituelen die aansluiten bij deze nieuwe vorm van lichaamsbestemming.

Wilt u meer lezen over veraarden en/of u inschrijven voor de nieuwsbrief van de Stichting Veraarden? Bezoek dan hun website.

DELEN

Meer
blogs

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.