Natuurbegraven

Wat is natuurbegraven?

Wat is een natuurbegraafplaats?

Op een natuurbegraafplaats liggen de graven in een natuurlijke omgeving. Dit kan een bos of parkachtig landschap zijn of een landgoed. Natuurbegraafplaatsen zijn ruim van opzet en de natuur blijft intact. Ook kan er nieuwe natuur ontstaan. De graven zijn voor eeuwig en liggen schijnbaar willekeurig verspreid, er is geen ordening door heggen of grafstenen, grafnummers of ornamenten. Soms is er ruimte voor een zwerfkei als herkenningspunt maar soms ook is alleen een houten boomschijf met een tekst toegestaan. Deze vergaat na enige tijd en dan is er niets meer dan natuur. Op natuurbegraafplaatsen is er meestal ook ruimte voor asverstrooiing of het begraven van een urn.

Natuurbegraafplaatsen in Nederland

In Nederland zijn op dit moment 38 natuurbegraafplaatsen. Elke begraafplaats heeft zijn eigen unieke kenmerken. Meestal overheerst één specifiek terrein, zoals een bos, heidegebied of open veld, maar ook een combinatie is mogelijk. Sommige plekken zijn ingericht met wilde bloemen, struiken en vennetjes.

Hoe ziet een natuurgraf eruit?

Een natuurgraf is niet afgezet of duidelijk zichtbaar. Bij de meeste natuurbegraafplaatsen is het niet mogelijk om een graf- of gedenksteen te plaatsen, zoals bij een ‘traditionele’ begraafplaats. Ook bloemen, tekeningen en kleine voorwerpen zoals beeldjes zijn niet toegestaan. Een graf kan vaak wel een boomschijf of kei krijgen met de naam van de overledene erop. Zo kunnen nabestaanden het graf terugvinden. Als ook dit niet mag, is het graf met behulp van gps-coördinaten te vinden.

Natuurbegraven in de praktijk

De afscheidsbijeenkomst kan bij natuurbegraven hetzelfde zijn als bij een normale begrafenis of crematie. Bij de meeste natuurbegraafplaatsen is voor de uitvaartplechtigheid een sfeervolle aula aanwezig. Zo niet, dan kunnen nabestaanden de uitvaartdienst ergens anders houden. Op sommige natuurbegraafplaatsen kan de uitvaartdienst ook in de openlucht plaatsvinden. Bij de afscheidsdienst mogen nabestaanden bloemen bij het graf leggen. Deze haalt de natuurbeheerder na ongeveer twee weken weg.

Natuurbegraafplaats Geestmerloo

Kist, mand, opbaarplank urn en kleding: afbreekbaar

Alle kisten, manden en opbaarplanken die uit afbreekbare materialen bestaan zijn toegestaan. Ook de kleding moet biologisch afbreekbaar zijn; denk bijvoorbeeld aan ongebleekt katoen, of linnen. Synthetische kleding zoals een nylon panty zijn uit den boze. Elke natuurbegraafplaats heeft zijn eigen richtlijnen over het verwijderen van protheses, sieraden of een kunstgebit.

Het is ook mogelijk om een urn op een natuurbegraafplaats te begraven. Voorwaarde is dat de urn ongebakken of van duurzaam materiaal is, zodat deze na verloop van tijd composteert in de grond.

Eeuwigdurend grafrecht

Het grafrecht van een natuurgraf is voor eeuwig. Dat betekent dat een graf nooit wordt geruimd. In sommige culturen is eeuwigdurend grafrecht een voorwaarde. Natuurbegraven is dan een mogelijkheid. Zo kunnen mensen van verschillende culturen naast elkaar hun eeuwige grafrust vinden. Wat een mooie gedachte is dat.

Natuurbegraven is duurzamer dan een reguliere begrafenis

De grond die voor de graven nodig is, wordt duurzamer geëxploiteerd. Het onderhoud gebeurt milieuvriendelijk, zonder pesticiden.

Bij het aanleggen van een natuurbegraafplaats is minder productiemateriaal nodig dan bij een reguliere begraafplaats. Denk aan de aanleg van paden en verlichting.

De grond wordt maar eenmalig aangetast en daarna met rust gelaten. Dit heeft een minimale impact op het milieu.

Bij natuurbegraven zijn de kleding en kist altijd biologisch afbreekbaar.

De winning van natuursteen voor een graf heeft een flinke impact op het milieu. De steen heeft zich in miljoenen jaren gevormd, maar wordt bij het ruimen vernietigd. Dit is bij natuurbegraven niet aan de orde. Een nadeel is dat de grond voor eeuwig bezet is.

Is natuurbegraven een goede optie voor een duurzame uitvaart?

Een natuurbegraafplaats kan passen bij een groene uitvaart, maar de mate van duurzaamheid hangt van verschillende factoren af. Voor een duurzame uitvaart is het altijd verstandig om verder te kijken dan alleen het natuurbegraven of de natuurbegraafplaats zelf. Kies bijvoorbeeld voor een natuurbegraafplaats in uw eigen regio of in de regio waar de meeste nabestaanden wonen. Vervoer drukt een grote stempel op de CO₂-uitstoot. Dus laat uw gasten zoveel mogelijk fietsen!

Kosten van natuurbegraven

Een plekje in de natuur kost gemiddeld tussen de vierduizend en vijfduizend euro. Dit is inclusief onderhoud en beheer. De prijs van een natuurbegraafplaats is duurder dan een plek op de meeste reguliere begraafplaatsen. Dat heeft onder meer te maken met het eeuwige grafrecht. Bij een natuurbegraafplaats heb je daarentegen geen kosten voor het grafmonument en jaarlijkse onderhoud. Ook hoeven nabestaanden de grafrechten niet te verlengen, zoals bij een reguliere begraafplaats.

Natuurbegraafplaatsen

Deze lijst is voortdurend in ontwikkeling. Nieuwe rituelen worden bedacht en sommige beklijven, andere vervagen. Belangrijk is de aandacht en toewijding waarmee het ritueel wordt uitgevoerd. Dan wordt het een moment van betekenis in de tijd.

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.