Kunst en de dood

de dood in de beeldende kunst

Door alle eeuwen heen werken kunstenaars met het thema dood en rouw

De dood, verdriet, rouw en troost zijn thema’s die doorheen alle tijden en door kunstenaars en ontwerpers uit alle culturen worden gebruikt. Alle kunstdisciplines kunnen iets zeggen over deze onderwerpen die ons allemaal treffen. Want aan het leven zit onlosmakelijk de dood vast. Geen verdriet en rouw zonder dat er liefde was. En wat een troost kan kunst ons bieden.

De troost van kunst

Kunst kan diep raken en beroeren, ontroeren. Kan een schok teweeg brengen en kan relativeren. Kunst laat ons dichter bij ons eigen gevoel komen. Beeldende kunst maakt dat wij kunnen voelen wat niet gezegd lijkt te kunnen worden. En de kunst van het geschreven woord, de taalkunstenaars, geven ons soms tekst die precies vertelt hoe het zit. Wat een rijkdom.

Sub Finem

En nu nog maar alleen het lichaam los te laten. De liefste en de kinderen te laten gaan. Alleen nog maar het sterkte licht, het rode, zuivere van de late zon te zien, te volgen – en de eigen weg te gaan. Het werd, het was, het is gedaan.

M. Vasalis

Laat u inspireren door kunst

Dool rond in boeken en laat u verrassen in musea waar u stil kunt staan bij zoveel moois en opmerkelijks met betrekking tot de dood en aanverwante onderwerpen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het Museum Tot Zover

 

Kunstenaars en hun werk:

De uitvaartbranche is in ontwikkeling. Zo staat tegenwoordig de persoon tijdens de uitvaart meer centraal, en wordt de rol van duurzaamheid alsmaar groter. Ook worden er steeds meer nieuwe technologieën toegepast. Daarnaast had het coronavirus een enorme impact op de uitvaartbranche. Meer dan ooit worden we geconfronteerd met onze sterfelijkheid en onze kwetsbaarheid als mens en samenleving. In dit kennisdossier verzamelen we meer informatie over hoe kunst zich verhoudt tot de ontwikkelingen op het gebied van de dood en troost. Welke rol kunnen kunstenaars en makers spelen bij het spreken over de dood, rouwverwerking, nieuwe rituelen en afscheid? In ‘Kunst en rouw, spreken over de dood’ vindt u allerlei links naar interessante nieuwe vormen en ontwerpen.

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.