Kinderuitvaart

Als je kind sterft

Afscheid nemen van je kind

Niets is zo tegennatuurlijk als het moeten loslaten van je kind, hoe klein of groot dat kind ook is. Je wilt het zo graag vasthouden. Soms is er een tijd van hopen en vrezen aan vooraf gegaan, soms overvalt het je. Altijd is er dat grote verdriet. Het slaat een groot gat en die gapende leegte voel je in je hele wezen. Wat nu?

Er komt veel op jullie af nu. Er moeten een heleboel keuzes gemaakt worden bij het regelen van de uitvaart van jullie kind. Je kunt nadenken over de verzorging. Waar is jullie kind die laatste dagen? Wat doen de broertjes en zusjes? Kiezen jullie voor een kist of een mand om jullie zoon of dochter in te leggen? Hoe willen jullie het afscheid vorm geven?

Wij kunnen hierbij helpen en vertellen wat er mogelijk is. Als dat even nodig is, nemen wij graag zorg uit handen. Wij vinden persoonlijke betrokkenheid en nabijheid van de ouders heel erg belangrijk. Waar mogelijk zullen wij jullie hierin stimuleren.

Stille baby's

Kindjes die tijdens of net na de zwangerschap overlijden noemen we ook wel ‘stille baby’s’. Als uw kindje voor de 24ste week zwangerschap sterft dan hoeft er wettelijk geen aangifte van geboorte en overlijden gedaan te worden. Het mag wel.

Natuurlijk mag u uw kindje een echte uitvaart geven, klein of groot. Uw kindje is zo klein en teer. Misschien bent u een beetje bang. Kan ik mijn kindje nu wel oppakken en vasthouden? U kunt met al uw vragen bij ons terecht.

U kunt uw kindje mee naar huis nemen waar het opgebaard kan worden. Wij zullen u daarbij helpen. Vindt u het prettiger om van een uitvaartcentrum gebruik te maken? Dat kan uiteraard ook. U mag uw kind zelf meenemen in een draagdoek of een mandje, in uw eigen auto. De formaliteiten die daarvoor nodig zijn regelen wij voor u. U kunt uw zoon of dochter aangeven bij de burgerlijke stand. Zo zijn er allerlei dingen die u helemaal zelf kunt en mag doen. Die nabijheid kan belangrijk zijn in het proberen te aanvaarden van wat er is gebeurd. Het is een stap in de richting van leren omgaan met iets wat onmogelijk lijkt.

Ine Mulder van Monumentalista

Een bijzondere ontwerpster die speciaal voor de heel jong gestorven kindjes een prachtig herinnerings-ontwerp maakt. Mooie, lieve producten waarmee je je kindje kunt herdenken. Denk aan een prentenboek, urntjes en knuffels. 

Jizo, de god van de miskramen en de stilgeboren kindjes.

Een aantal suggesties voor als u op zoek moet naar een kistje of mand voor uw overleden kind:

Radboud Spruit Grafkisten

Voor babietjes 

Hart van hout

Sterrenkindje 

Beerenberg 

‘Sinds je bij ons wegging ben je overal

naamloze stilte rondom ons.

Zachte bries in de zomeravond.’

 

– Kris Gelaude –

Het essay ‘Afscheid na een stille ontmoeting’ schreef Annemarie, deels uit haar eigen ervaring, als slotstuk voor haar opleiding bij Meander Uitvaartopleidingen

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.