Boeken over rouw

Boeken over rouw

Rouwen is hard werken

Wat is rouw eigenlijk?

Leven zonder verlies mee te maken is onmogelijk. Verlies hoort nu eenmaal bij het leven. Er valt dan onder andere te denken aan verlies van je gezondheid, verlies van personen, dieren of zaken die voor jou uiterst waardevol zijn en nauwelijks of niet te vervangen zijn. Verlieservaringen hebben een grote impact op je. Omgaan met verdriet om het verlies doen we allemaal op onze eigen manier en in ons eigen tempo. Dat rouwproces is nodig om het verlies, de pijn om het gemis van een dierbare, of iets dierbaars, te kunnen verweven met ons leven.

Er is heel veel geschreven over rouw. Er zijn veel mensen die hun verdriet en pijn over het verlies van een geliefde hebben beschreven. En vaak blijkt hoe moeilijk het onder woorden te brengen is. Hoe moeilijk het is om het echt duidelijk te maken. Misschien is taal, zijn woorden wel niet toereikend. Want, zo lezen we, die rouwpijn is ook zo fysiek. Het kromliggen van de pijn van het gemis geeft zelfs het lichaam een voorovergebogen, in zichzelf gekeerde houding. 

Er zijn veel soorten van rouw. Rouw om het verlies van een ouder, een kind, een broer, zus, opa, oma, vriend, vriendin, geliefde, je zo geliefde huisdier.

Rouw om een miskraam, ongewenste kinderloosheid, het verlies van een baan, van verwachtingen, van dingen die dus nooit zullen komen. Vele soorten rouw.

Wij beperken ons hier tot rouw na overlijden.

‘Ik mis je’

In deze podcast gaat rouwdeskundige Manu Keirse in gesprek 

met mensen die moeten leren leven met verlies.

Door Rooshert aangevuld:

De berg van de Ziel door Christa Anbeek en Ada de Jong – persoonlijk essay over kwetsbaar leven.

RAUW door Marjolein Hartman over het verlies van haar zoon Max.

Tranen van Liefde door Tim Overdiek – dagboek van een weduwnaar.

Verder zonder jou door Daan Westerink. Jongeren over de dood van iemand die ze lief is.

Weduwen Hoe werkt dat? door Lisette Schuitemaker

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.