Alternatieve uitvaart

Wat is gebruikelijk?

Deze vraag krijgen wij heel erg vaak. En we kunnen daar wel antwoord op geven maar we vinden het belangrijker om te vertellen dat ‘dat wat gebruikelijk is’ niet leidend hoeft te zijn. En dat u vrij en ‘buiten de lijntjes’ en ‘out of the box’ mag denken. 

U moet namelijk bijna helemaal niks. U mag het zo klein en intiem houden als u zelf wilt. U mag het ook zo groots doen als u zelf wilt. En het hoeft niet in een kerk of in een aula. Het mag ook in een kasteel, in een voetbalkantine, in een manege of bijvoorbeeld in uw eigen huis. Nodig de mensen uit die u echt belangrijk vindt, kom samen rondom uw dierbare overledene. Wees stil met elkaar, vertel elkaar verhalen, eer de overledene met uw liefste herinneringen en maak troost-eten voor elkaar. Draag gezamenlijk de overledene het huis uit, breng hem of haar met uw eigen stationwagen naar de begraafplaats. Neem een hartverwarmend drankje mee om te toosten op de geliefde. Schep met elkaar het graf dicht. 

Een alternatieve uitvaart?

Kom samen en ga iets doen. Schrijf uw verhaal, uw herinneringen aan de overledene op. Lees het aan elkaar voor. Maak er een lied van. Of kook met elkaar uit de recepten van de overledene. Ga aan de slag met zijn of haar muziek, de boeken, ruim met elkaar de spullen op en noem dat de afscheidsbijeenkomst. Zolang er liefde is, en respect en vriendschap, is er heel veel te bedenken voor een passend en persoonlijke manier van afscheid nemen en uitvaren. Ga met elkaar wandelen en picknicken in de natuur. Of kom samen op het stadsplein of in het park waar de overledene zo graag kwam.

Denk vrij. Voel u vrij om de uitvaart naar uw eigen hand te zetten. Wij helpen u daarbij en adviseren over de mogelijkheden. 

Alternatieve locaties in Amsterdam

Stadsherstel beheert prachtige locaties in Amsterdam en ook in Haarlem en Heemstede. 

Ook bij The Playing Circle en bij Spacebase kunt u eens kijken als u op zoek bent naar een alternatieve locatie voor een afscheidsbijeenkomst, herdenking of condoleance.

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.