Persoonlijke Uitvaart

Een uitvaart vormgeven, hoe doen we dat?

Rooshert is een creatieve en flexibele uitvaartonderneming Amsterdam. Wij helpen u graag om een persoonlijke uitvaart te organiseren.

Wilt u afwijken van het traditionele en het gebruikelijke? Er is veel mogelijk en er mag ook veel. Niets hoeft. Echter: veel van onze traditionele afscheids- en uitvaartrituelen zijn heel waardevol en troostrijk.

Een afscheidsbijeenkomst is vaak samengesteld uit een combinatie van oude en nieuwe gebruiken. Het belangrijkste is dat het afscheid waardevol en troostrijk is voor de familie, naasten en vrienden om de overledene heen.

Belangrijke onderwerpen bij het organiseren van de uitvaart: begraven of cremeren, kist, mand, opbaarplank, wade, rouwkaart, vervoer, de afscheidsbijeenkomst, de condoleance.

Zorgvlied, begraven, laatste groet

Begraven | cremeren

begrafenis in amsterdam en omstreken

Voor begraven in Amsterdam zijn er veel mogelijkheden. De Amsterdamse begraafplaatsen zijn er in alle delen van de stad. De grootste Amsterdamse begraafplaatsen zijn Zorgvlied in Amsterdam Zuid (eigenlijk Amstelveen) en De Nieuwe Ooster in Amsterdam Oost en in Amsterdam West is begraafplaats Westgaarde. In Amsterdam Noord is begraafplaats en crematorium De Nieuwe Noorder. Al deze uitvaartlocaties hebben ook een crematorium. 

En er zijn nog meerdere kleinere, maar zeer sfeervolle, begraafplaatsen in Amsterdam en omgeving. Voor een begrafenis in Amsterdam en omstreken kunnen wij u goed informeren. 

Men kiest vaak voor begraven omdat er behoefte is aan een plek om heen te kunnen gaan. Maar ook kan het traditie zijn binnen een familie, is er een familiegraf of mag er uit religieuze overwegingen niet gecremeerd worden.

Creatieve en flexibele begrafenisonderneming Amsterdam

Rooshert is een uitvaartonderneming in Amsterdam die flexibel en creatief durft te denken. Qua afscheidsbijeenkomsten kan en mag er namelijk veel, waardoor u een persoonlijke begrafenis of crematie kunt organiseren. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om juist voor een traditioneel afscheid te gaan, of zowel oude als nieuwe gebruiken te combineren. Het belangrijks is dat het afscheid waardevol en troostrijk is voor u en uw naasten. Bij Rooshert luisteren wij daarom altijd goed naar uw wensen en inbreng. Daarnaast geven wij u persoonlijke aandacht en zijn wij toegewijde gesprekspartners

Cremeren | begraven

cremeren in amsterdam en omstreken

Voor cremeren in Amsterdam zijn er veel mogelijkheden. De Amsterdamse crematoria zijn er in alle delen van de stad. De grootste Amsterdamse uitvaartlocaties zijn Zorgvlied in Amsterdam Zuid (eigenlijk Amstelveen) en De Nieuwe Ooster in Amsterdam Oost en in Amsterdam West is uitvaartpark Westgaarde. In Amsterdam Noord is De Nieuwe Noorder.

Een plek om naar toe te gaan kan ook na crematie ontstaan. De as kan verstrooid worden op een plek waar een speciale band mee is: bijvoorbeeld het strand, de zee, een bos, een rivier, de eigen tuin. Ook kan de as in een urn bewaard worden en voor die urn zijn ook talloze begraaf- of bewaarplekken te bedenken, en daarmee ontstaat de plek om naar toe te kunnen gaan vanzelf.

Cremeren is in principe goedkoper dan begraven.

Gipskruid rouwstuk

Kist | Mand | Baar | Wade

Een grafkist kiezen

Als u zoekt op internet is het aanbod van kisten, manden, opbaarplanken en wades zeer uitgebreid. Wij hebben een selectie gemaakt die wij u laten zien. U kunt een kist ook zelf kopen bij een kistenmaker of misschien wilt u zelf een grafkist maken? In dat geval kunnen wij u adviseren waar u op moet letten.

Welke soorten grafkisten zijn er? Er is veel keuze, ook in verschillende materialen: hout, houtvezels, karton, riet, wilgentenen, bamboe.

Wat kost een grafkist? De prijs is afhankelijk van het ontwerp en het materiaal. De prijzen variëren tussen de 300 en 1200 euro.

En heel bijzonder is de ‘Loop-of-life’, een kist gemaakt van mycelium. Word één met de natuur en laat nieuw leven bloeien. De Loop Living Cocoon is ’s werelds eerste levende doodskist die de aarde juist verrijkt.

Kist

Er zijn kisten in verschillende ontwerpen en materialen. Kisten zijn meestal van hout. Populieren, vuren, eiken, grenen maar er ook bestaan er kisten van karton.

Een kist is door het materiaal en de vorm een stevig beschermend omhulsel

Mand

Manden worden gemaakt van materialen zoals wilgentenen, bamboe, rotan, riet, abaca of gevlochten zeegras.

Een mand is een omhulsel dat bescherming biedt en openheid tegelijkertijd. Er is nog contact met lucht en licht.

Opbaarplank

Gebruikte materialen kunnen zijn: populierenhout, zeegras, wilgentenen, beuken multiplex, massief grenen.

Altijd gecombineerd met een (lijk)wade of doek waarmee de overledene wordt ingewikkeld of toegedekt.

Wade

Het wikkelen in een wade geeft een beschermd en zacht gevoel en is tevens een mooie rituele handeling. De wade kan iedere dag iets verder dichtgevouwen worden. 

Tot het laatst is er de mogelijkheid de overledene aan te raken en ’te strelen’.

Rouwkaart

Er is een traditionele vormgeving van een rouwkaart. Of u nu kiest voor een klassieke of een hele moderne kaart, vaak is de manier waarop de tekst op de kaart is vormgegeven min of meer ‘bekend en gebruikelijk’. En daar is dan ook helemaal niets mis mee. Ook hier geldt: fijn als de kennisgeving past bij de overledene, bij de familie, bij degenen die de ondertekenaars zijn op de kaart. Maar natuurlijk kan en mag er van alles. U mag de kaart helemaal zelf ontwerpen of laten ontwerpen. Zo klassiek of modern als u dat zelf wilt.

Wij hebben een map met (voorbeeld)kaarten. Heel vaak wordt er gekozen voor een blanco kaart waarop een foto, tekening, afbeelding gedrukt wordt. U kunt denken aan: een portret, een handgeschreven gedicht, een motto, een tuin, een geliefde plek in de wereld, een lievelingsbloem etc.

 

 

 

 

Traditie

Het is belangrijk om bij grote momenten in het leven stil te staan. Dat verdient een kennisgeving. Denk aan geboorte, huwelijk en zo ook aan overlijden. Enveloppen worden met de hand geschreven. Bij overlijden hebben de enveloppen een kader. Dit heeft een functie. Een kader zegt: dit is serieuze en verdrietige post.

Rouwstempel…..

Duidelijkheid

Wij zullen vooral letten hoe de boodschap overkomt. Is het duidelijk wat er van de lezers gevraagd wordt? Weten de genodigden wat, waar en waarom? Zijn we niks vergeten? Zijn alle data, tijdstippen en adressen juist? Staan alle betrokkenen op de kaart etc.

Moderne tijden

Tegenwoordig spelen de sociale media een belangrijke rol in het leven. Het is soms zelfs zo dat er geen adressen meer voorhanden omdat er alleen nog online gecomminiceerd wordt. Ik dat geval kan er een digitale kaart gemaakt worden die verspreid wordt via email, whatsapp en/of andere sociale media.

Dit is natuurlijk een zeer duurzaam alternatief en ook een goedkope optie.

Is een rouwauto verplicht?

Het is niet verplicht om een overledene met een rouwauto te vervoeren. U mag dat doen met uw eigen vervoer mits geschikt. Denk aan een stationwagen, een busje, een camper, een motor met zijspan of een boot. We kunnen het zo gek niet bedenken of het mag.

Wat wel een verplichting is dat de overledene bedekt over de openbare weg vervoerd moet worden. Dus hij/zij mag niet open en bloot zichtbaar zijn tijdens het vervoer.

In de praktijk gaat het toch ook vaak om wat praktisch en haalbaar is.

Op onze inspiratiepagina vindt u meer informatie en voorbeelden. LINK

 

Rouwvervoer in Amsterdam

Te huur zijn rouwauto’s in allerlei uitvoeringen: een standaard zwart of grijs, de Landrover rouwauto, een Volkswagenbusje, diverse Oldtimers, de Uitvaartbus of de Uitvaartboot en meer. Voor een meer duurzame keuze is de Rouwbakfiets, de Uitvaartfiets of de Tesla een mogelijkheid

Wat kost een rouwauto?

Een standaard zwart of zilvergrijze rouwauto kost € 255,-. Dat is de prijs voor twee uur beschikbaarheid. Als de begrafenisauto langer nodig is dan komt er wachtgeld bij. Kiest u voor een bijzondere rouwauto dan zullen de kosten wat hoger zijn. 

Afscheidsbijeenkomst

En dan komt de dag van de uitvaart waarop u met elkaar afscheid neemt in grote of kleine kring. U mag het vormgeven zoals u wilt.

U kunt ervoor kiezen om alles op 1 lokatie te laten plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de aula van een crematorium en aansluitend de koffiekamer aldaar voor de condoleance. Dit is praktisch omdat er niet verplaatst hoeft te worden, vaak handig voor mensen die van verder weg komen.

U kunt ook kiezen voor meerdere locaties. Bijvoorbeeld een alternatieve lokatie voor de afscheidsbijeenkomst waarna u met elkaar de overledene naar het crematorium of de begraafplaats brengt. De nazit/condoleance kan dan eventueel op weer een andere lokatie plaatsvinden.

LINK ALTERNATIEVE LOKATIES

LINK CREMATORIA EN BEGRAAFPLAATSEN

In kleine kring wegbrengen

Wat steeds vaker voorkomt is dat de overledene in kleine (familie)kring wordt weggebracht naar de begraafplaats of het crematorium. De overige gasten zwaaien dit gezelschap dan uit na de afscheidsbijeenkomst.

Met z'n allen uitzwaaien

Een ander scenario is dat iedereen de overledene uitzwaait na het afscheid. De overledene wordt dan door de rouwauto-chauffeur vergezeld door uw uitvaartbegeleidster naar zijn of haar laatste bestemming gebracht.

Afscheid in eigen huis

Een afscheid kan ook in uw eigen woonhuis en of tuin worden georganiseerd. Zeker als het een afscheid in kleine kring plaatsvindt is het eigen woonhuis of dat een van een familielid of vriend een hele goede optie. 

 

Afscheid in de buitenlucht

Tegenwoordig hebben sommige begraafplaatsen of crematoria ook een buitenaula. Bijvoorbeeld Zorgvlied en ook Westerveld in Driehuis. Op natuurbegraafplaatsen vindt het afscheid heel vaak in de buitenlucht plaats. LINK

Condoleance | Nazit

Samenzijn en napraten in de koffiekamer ook wel ontvangkamer genoemd. 

Als de overledene is weggebracht is het fijn om het medeleven van de gasten te ontvangen. Verdriet delen en troost geven kan erg waardevol zijn. 

Met elkaar eten en drinken, herinneren en napraten, verbindt, ontspant en ontlaadt. Dit draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid.

Een condoleance kan formeel maar ook informeel zijn. U hoeft niet in een rijtje te staan en iedereen een hand te schudden. Steeds vaker kiezen mensen voor een informele sfeer.

U huurt de ruimte voor een bepaalde tijd. Wat wilt u eten en drinken? Alle uitvaartcentra hebben een uitgebreide catering aanwezig. Wij kunnen u hierover informeren.

 

Rouwkost en troosteten

Koffie en cake? Er is veel te zeggen over de historie van eten en drinken bij uitvaarten. Het vermaledijde plakje cake heeft een belangrijke verkwikkende functie doordat er vet en suiker in zit. Een lekkere kop kippensoep is van oudsher een opkikker. U kunt van alles kiezen en het plakje cake hoeft zeker niet vergeten te worden.

Alternatieve lokatie

Ook voor de nazit kunt u naar een andere lokatie gaan. Denk aan een favoriete kroeg of het lievelingsrestaurant. Of misschien vindt u het fijn om lekker uit te waaien aan het strand en in het strandpaviljoen samen te komen.

Nazit in eigen huis

Lekker zelf doen. De hele familie en vriendengroep gaat van te voren aan de slag om taarten te bakken en hapjes te maken. Of lekkere bruine boterhammen. Rijkelijk belegd! Eerlijk en heerlijk brood is altijd troostrijk.

U kunt u ook geheel laten ontzorgen en een cateraar inschakelen.

Wandelen en picknicken

Wordt het mooi weer? Maak met z’n allen een wandeling na de uitvaart. Het bos of park in en onderweg met elkaar picknicken. Iedereen neemt wat mee, iedereen zorgt voor iedereen. Gedeelde smart is heel mooi.

Reacties

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.