Eerste stappen

Uw dierbare is overleden, wat nu?

Als iemand thuis is overleden dan moet u de (huis)arts bellen die de oorzaak van het overlijden vaststelt. Pas als de arts geweest is kunnen wij naar u toekomen. Maar u hoeft ons niet meteen te bellen, u mag de tijd nemen en nog rustig samen zijn bij de overledene. Er is geen haast.

Als u ons belt bespreken wij wat er op dat moment nodig is en wanneer we naar u toe komen. Als wij bij u zijn zetten wij de eerste stappen: de laatste verzorging en de opbaring. Vaak worden de eerste details van de uitvaart op dezelfde dag besproken maar als blijkt dat dat te zwaar is dan verplaatsen we dat naar de volgende dag. We creëren graag rust.

Als iemand overlijdt in een ziekenhuis of het buitenland gelden er andere regels maar ook dan kunt u bij ons terecht.

Overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis

Bij overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis heeft u te maken met protocollen. Dit verloopt natuurlijk anders dan bij een overlijden thuis. Maar ook nu bent u vrij om te bepalen welke uitvaartondernemer u kiest.   

Als u ons belt bespreken wij de volgende stap: naar huis of naar een uitvaartcentrum? Bij overlijden in de nacht in een ziekenhuis voldoet het als u ons ‘s ochtends belt. Bij twijfel kunt u eerder contact met ons opnemen.

Overlijden in het buitenland

Bij overlijden in het buitenland hebben we te maken met weer andere regels en procedures. Als u ons belt om het overlijden te melden bekijken we op dat moment wat er nodig is en wat er in gang gezet moet worden. Meestal zult u ook al contact hebben met een verzekeringsmaatschappij die u door de eerste stappen heenleidt

Laatste verzorging

Dit houdt in dat iemand gewassen en gekleed wordt. Alles in overleg met de naasten. Familie mag hier natuurlijk bij aanwezig zijn of helpen. Soms doet de familie het zelf. Maar u mag het ook helemaal door ons laten doen. Indien gewenst is verzorging van make-up en haar is ook mogelijk.

Wij zullen u altijd vragen kleding uit te zoeken voor de overledene. 

Na de laatste verzorging wordt een overledene meestal opgebaard met behulp van een koeling.

Soms wordt er gekozen voor een lichte vorm van balseming: thanatopraxie. Hierbij is geen koeling nodig.

Opbaren van een overledene

Thuis opbaren: regels en tips

De overledene kan op een bed, bank, op een baarplank, in een mand of kist worden opgebaard. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een koelplaat tenzij er voor thanatopraxie is gekozen. 

Soms ligt de overledenen eerst opgebaard in een bed en leggen we hem of haar na enige dagen over op de baarplank, in de mand of de kist. Steeds vaker wordt er gekozen voor een wade waarmee de overledene stap voor stap wordt toegedekt.Voordelen van een thuisopbaring kunnen zijn: de dagen voorafgaand aan de crematie of de begrafenis kun je geheel in eigen sfeer en naar eigen wens in vullen. Je bent niet afhankelijk van bezoektijden en je kunt op ieder moment bij de overledene zijn. Vaak wordt een thuisopbaring als zeer waardevol ervaren.

Een thuisopbaring wordt door ons zorgvuldig begeleid.

Hoeveel dagen opbaren?

Dit is helemaal afhankelijk van de omstandigheden. Vaak kan de uw dierbare thuis opgebaard blijven tot op de dag van de uitvaart. De overledene verlaat dan op die dag het woonhuis. Voor veel mensen is dit een bijzonder moment.

Uitvaartcentrum

In Amsterdam zijn verschillende uitvaartcentra waar een overledene kan verblijven. U kunt dan een afspraak maken voor een bezoek. Tevens zijn er een aantal 24-uurs kamers. U ontvangt dan de sleutel en kunt u op ieder gewenst moment een bezoek brengen. Wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden.

Niet opbaren kan ook

Een overledene krijgt altijd een liefdevolle laatste verzorging. Soms kiezen mensen ervoor om hun dierbare niet meer te willen zien en wordt de kist direct gesloten. Hoewel het voor veel mensen belangrijk kan zijn de overledene nog te kunnen zien en aanraken, wordt de wens van de naasten altijd gerespecteerd. Vaak hebben mensen dit al van tevoren afgesproken met diegene die overleden is en is het een weloverwogen keuze. In dit geval kan iemand thuis in een gesloten kist op een kostkoeling verblijven of in een mortuarium of uitvaartcentrum.

Thanatopraxie

Dit is een vorm van balseming waarbij het bloed vervangen wordt door een conserveringsstof. De behandeling wordt in sommige gevallen thuis maar in de meeste gevallen in een mortuarium uitgevoerd. De behandeling is een invasieve ingreep met als resultaat dat er voor de opbaring geen koeling nodig is. Het lichaam houdt hiermee zijn normale temperatuur. 

Wij werken voor een thanatopraxie behandeling samen met Niels en Maaike van Afuitex.

Overlijden van je kind

Niet is zo tegennatuurlijk als het moeten loslaten van je kind, hoe groot of klein dit kind ook is. Je wilt het zo graag vasthouden. Soms is er een tijd van hopen en vrezen aan vooraf gegaan, soms overvalt het je. Altijd is er het grote verdriet. Het slaat een groot gat en die gapende leegte voel je in je hele wezen. Wat nu?

Er komt veel op jullie af in deze tijd. Er moeten een heleboel keuzes gemaakt worden bij het regelen van de uitvaart van jullie kind. Je kunt nadenken over de verzorging. Waar is jullie kind die laatste dagen? Wat doen de broertjes en zusjes, opa’s en oma’s wanneer deze aanwezig zijn? Kiezen jullie voor een kist of een mand om jullie zoon of dochter in te leggen. Hoe willen jullie het afscheid vormgeven.

Wij kunnen hierbij helpen en vertellen wat er mogelijk is, Wij nemen graag zorg uit handen als dit even nodig is. Wij vinden persoonlijke betrokkenheid en nabijheid van de ouders heel erg belangrijk. Waar mogelijk zullen wij jullie hierin stimuleren.

Wat moet

 1. In geval van een overlijden dient de behandelend arts zo spoedig als mogelijk na het overlijden de aard van het overlijden vast te stellen.
 2. Er moet aangifte van overlijden gedaan worden in de plaats van overlijden (door de uitvaartbegeleider, of een nabestaande indien daar behoefte aan is). De gemeente verstrekt vervolgens een akte van overlijden en ook een verlof tot begraven of cremeren.
 3. De omhulling (grafkist, mand, wade) van de overledene krijgt een uniek registratienummer en een bijbehorend registratieformulier. Rooshert heeft hier een naamsgebonden nummersysteem voor.
 4. Op het moment van begrafenis of crematie moet de overledene volledig bedekt zijn, hetzij d.m.v. een gesloten kist of mand, hetzij d.m.v. een wade of doeken. Deze bedekking geldt ook voor het vervoer van een overledene over de openbare weg.
 5. De uitvaart moet plaatsvinden uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden. Je begint met tellen op de dag na de dag van overlijden. Weekend- en feestdagen tellen niet mee. De uitvaart mag ook eerder plaatsvinden maar er moet in ieder geval 36 uur tussen overlijden en uitvaart zitten. Wanneer de uitvaart plaatsvindt hangt onder andere af van beschikbaarheid van de gewenste uitvaartlocatie maar ook zijn de wensen van de familie uiteraard heel belangrijk. Soms, als er bijvoorbeeld een familielid uit het buitenland moet komen, is het nodig om over de 6 werkdagen termijn heen te gaan en dan vragen we daarvoor uitstel aan.

Wat mag

 1. Cremeren of begraven? En waar dan?
 2. De overledene verzorgen, wassen en aankleden…wilt u dat zelf doen, of samen met ons? Daarin moet niks, we bepalen op dat moment wat voor u het prettigste is.
 3. Wilt u uw dierbare thuis op laten baren, in het tuinhuisje misschien of kiest u voor een rouwcentrum?
 4. Kiest u voor een grafkist van hout of voor een mand van wilgentenen? Of liever een opbaarplank of een baar waarop we de overledene in een wade wikkelen?
 5. Wilt u een rouwkaart versturen en hoe geeft u die vorm?
 6. U mag als u wilt zelf uw dierbare in de kist leggen, zelf sluiten, zelf dragen, zelf vervoeren.
 7. U kunt kiezen uit diverse vormen van rouwvervoer zoals bijvoorbeeld een rouwwagen, een uitvaartbus, een boot, uw eigen auto…
 8. Een kerkdienst of een bijeenkomst op het strand of vindt het afscheid plaats in de aula van het crematorium, in een manege, een loods of een andere alternatieve locatie?
 9. uitvaartmuziek, sprekers, bloemen, rituelen, stilte, aandacht…
 10. Er mag dus echt van alles en er moet eigenlijk niet zoveel. Om binnen al die mogelijkheden een weg te vinden en keuzes te maken: daarom is onze persoonlijk afgestemde begeleiding zo belangrijk.

Reacties

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.