Vanitas stilleven

Once in a lifetime

Over vergankelijkheid, liefde en vriendschap

Wat hebben vergankelijkheid, vriendschap en liefde met elkaar te maken? Dat onderzoeken we tijdens twee mini-colleges van filosoof Lammert Kamphuis en Eline Verbruggen, humanistisch raadsvrouw bij de krijgsmacht. Na een optreden van Edison Award winnares Karsu, gaan sprekers en publiek over het onderwerp in gesprek, onder leiding van presentator en kunstenaar Lucas de Man.
Vriendschap en liefde zijn nooit vanzelfsprekend. Zij ontstaan, groeien en bloeien in de tijd. Of niet meer, natuurlijk. Want de mogelijkheid van het verlies ervan is inherent aan vriendschap en liefde. Hoe goed gaan vriendschap en liefde samen met een ode aan de vergankelijkheid?
Denk en praat mee met The School of Life docent Lammert Kamphuis, die de dood niet schuwt, maar het leven wil vieren: “Van één ding in ons leven kunnen we zeker zijn: we gaan er een keer aan. Daar denken we liever niet te veel aan, omdat het de sfeer zo verpest. Maar dat zou wel eens een grote vergissing kunnen zijn! We kunnen volgens veel filosofen de zekerheid van de dood ook gebruiken om ons leven vandaag zo intens en mooi mogelijk te leven. En om erachter te komen met wie we ons leven het liefst delen.”
Eline Verbruggen is raadsvrouw bij de krijgsmacht en laat zien hoe vragen over eindigheid, vriendschap en liefde spelen in haar werk. Hoe intensiveert de voortdurende aanwezigheid van eindigheid daar kameraadschap? Is de liefde bestand tegen een dagelijkse praktijk van verlies, achterdocht en uitputting?
De Nederlands-Turkse Karsu is zangeres, pianist, componiste, arrangeur en tekstschrijver. Ze debutteerde met haar album CONFESSION in 2012 en bracht haar nieuwste album, COLORS, uit in 2015. Dit jaar ontving ze de Edison Audience Award.
Denk, praat of luister mee op 18 augustus!
Over vergankelijkheid, vriendschap en liefde is georganiseerd door de Oude Kerk en het Humanistisch Verbond, samen met The School of Life.

Once in a Lifetime
was te zien t/m 28 augustus 2016
Groepstentoonstelling over leven en
vergankelijkheid
met werk van: Daniëlle van Ark, Michaël Borremans,
Stan Brakhage, Amie Dicke, Folkert de Jong,
Job Koelewijn, Muntean/Rosenblum en Yehudit Sasportas
curator: Nina Folkersma

DELEN

Meer
blogs

Wij sturen u graag het Wensenboekje.

Met behulp van dit boekje kunt u nadenken over wat u wilt. Wat zijn uw wensen voor uw eigen uitvaart? Dat kan een rustig gevoel geven. Wij sturen het heel graag naar u toe per post.